Понашање председника Филипина не уклапа се у планове САД

28-09-2016 09:29:53 | | / vostok.rs |


Председник Дутерте веома рескира уласком у борбу против наркомафије, која је опасан и утицајан противник. Трећина становника те земље, која броји 100 милиона, зависници су од наркотика. У борби против корупције у свим органима државног апарата, председник је био принуђен на екстремне мере, каже за Спутњик професор и политиколог Владимир Колотов.

Наркомафија је већ остварила огромне губитке због корака које предузима председник Филипина Родриго Дутерте. Најпре су те губитке осетили чиновници и припадници безбедносних структура. Зато они несумњиво могу бити заинтересовани да организују и учествују у пучу против њега.

Не би требало занемарити и геополитички аспект — присуство војних објеката и база САД. Већ је готово постало правило да у државама где је војно присутна Америка, постоји и могућност озбиљног утицаја на унутрашњу и спољну политику тих држава. Познат је приличан број случајева када је Вашингтон „скидао“ са сцене или постављао председнике по сопственом нахођењу.

„Понашање председника Филипина не уклапа се у планове Запада и конкретно САД“, рекао је за Спутњик руски експерт за безбедност Јевгениј Михајлов. Према његовим речима, председник Филипина је практично показао да је самосталан при доношењу одлука и да не дозвољава да неко управља њиме. Управо такви лидери, говори политиколог, и јесу главна мета Америке која је навикла да доминира и успоставља своја правила. „Наравно, Западу је много једноставније да управљају државама где царују анархија и криминал. ’Контролисани хаос‘ је омиљена тактика САД. У мутној води им је лакше да лове своју рибу. Тако да се не бих чудио, ако САД већ сад раде на томе да ’протресу‘ Филипине и да смене актуелног председника, како би још више доминирали тихоокеанским регионом“, подвукао је експерт.

Професор Колтов је уверен да је председник Дутерте свестан опасности која се надвила над њим и да несумњиво много рескира. Питање је само — због чега? „Када је наркомафија убијала стотине хиљада људи, САД и државе Запада су ћутале. А када је становништво устало да се брани, западњаци и њихови активисти за људска права су одмах имали нешто против. Када криминалци убијају обичне људе, сви ћуте, а када људи почну да се боре против криминалаца, то изазива протест. Наравно, јаком и амбициозном лидеру Филипина се не свиђа када се унутрашњим питањима државе баве спољни фактори“, сматра Колотов.

Индикативна је у том смислу изјава Дутертеа да жели да промени правац сарадње, односно да ојача везе са Русијом и Кином ради стварања противтеже Америци и државама Запада. Он, према сопственим речима, планира да посети Кину у октобру, али и Русију и да се сусретне са премијером Дмитријем Медведевим. Како је објаснио Дутерте, њега не брину ниски показатељи филипинске економије, као последица његових непредвидивих политичких корака.

„Дођавола рејтинзи, отворићу Филипине за Русе и Кинезе, како би они инвестирали и водили свој бизнис код нас, закључићемо трговачке споразуме“, рекао је он.

Дутерте је обећао да ће за иностране компаније отворити сектор телекомуникација, као и авио-сектор, где се Манила до сада држала протекционистичке политике. Не би требало заборавити чињеницу да су Филипини једна од оних држава где су САД, које су објавиле да се „враћају у Азију“, направиле центар противракетне одбране који покрива потез од Јапана до Аустралије. Ако Филипини уопште успеју да се ослободе од америчких војних база, то ће бити веома озбиљан удар на позиције САД, али и велики корак ка обнављању суверенитета. Јер држава на чијој се територији налазе америчке базе, не може се сматрати независном, а то добро видимо на примеру Јапана.