Нове мере штедње у Грчкој Даље: https://rs.sputniknews.com/ekonomija/20160928/1108280192/grcka-kriza-stednja.html

28-09-2016 10:12:28 | | / vostok.rs |


Грчки парламент усвојио је нове мере штедње које су тражили међународни кредитори, укључујући и убрзавање приватизације малих комуналних предузећа.

Међу јавним предузећима која су на продају је компанија за електричну енергију ДЕИ, као и грчки водовод. За нове реформе синоћ је гласало 152 од укупно 293 присутна посланика, изјавио је заменик председника Јоргос Ваременос након парламентарне расправе.

Гласање је омогућило зајам у износу од 2,8 милијарди евра кредита, који је блокиран од јуна када је Грчка почела преговоре са својим кредиторима, преноси АФП. Испред зграде парламента се током заседања окупило више од 500 људи који су протестовали против продаје јавних предузећа. Нови закон предвиђа реорганизацију тржишта електричне енергије, убрзање програма приватизације и управљање ненаплативим кредитима. Реформе су усвојене по хитном поступку и имају подршку у законима који су донети последњих година. Раније овог месеца, грчки повериоци су наставили ревизију државних финансија након што је премијер Алексис Ципрас изјавио да је „раскол између ЕУ и ММФ-а одлагао напредак у покушајима да се ’откључа‘ 2,8 милијарди евра пакета помоћи кредита“, наводи АФП.

Прошле недеље Међународни монетарни фонд позвао је Европску унију да одобри Грчкој додатне олакшице у враћању дугова. Чак и ако Атина у потпуности поштује прописани програм штедње и реформи, ММФ у свом годишњем извештају о грчкој економији наводи да ће грчка влада морати додатно да штеди како би смањила дугове.

ТАНЈУГ