Каталонија ће признати уједињење Крима и Русије када стекне независност

28-09-2016 12:12:16 | | / vostok.rs |


Каталонија ће признати статус Крима као дела Русије и укинути јој санкције када стекне независност од Шпаније, изјавио је портпарол изборне коалиције Каталонске солидарности за независност Хосе Енрике Фолч.

Санкције су контрапродуктивне и не могу да реше проблеме, нагласио је он и додао да разлике морају бити решене преговорима. „Уколико Каталонија добије независност, признаће Крим као део Русије. Зашто не бисмо признали Крим? Одржан је референдум на полуострву и људи су одлучили да се придруже Русији. Резултат плебисцита се мора поштовати. И иако независна Каталонија планира да се придружи Европској унији, то неће утицати на одлуку. Исто важи и за антируске санкције“, рекао је Фолч за руски лист „Известија“.

Каталонска солидарност за независност је коалиција шест политичких партија која је формирана да би учествовала на парламентарним изборима у Каталонији. Коалиција активно промовише идеју отцепљења од Шпаније. У недељу је секретар коалиције изјавио да ће независна Каталонија уложити максималне напоре да оствари добре односе са Русијом у свим областима. Шпанска провинција Каталонија одавно тражи независност од Шпаније, али је Мадрид више пута одбијао захтев за независност. У новембру 2014. око 80 одсто Каталонаца који су изашли на референдум о статусу региона гласало је за отцепљење.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут