Рјабков: Изјаве САД о прекиду сарадње са Русијом о Сирији је политика претњи и уцена

29-09-2016 10:02:03 | | / vostok.rs |


Изјаве САД о прекиду сарадње са Русијом о Сирији представља политику претњи и уцена, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Коментаришући изјаве САД о прекиду сарадње са Русијом о Сирији Рјабков је истакао да је то „политика претњи и уцене усмерена на наметање решења повољна за САД и њихове клијенте“. „Немогуће је постићи договор и стабилизацију на оваквој основи. Али не можете натерати неког да вас воли. Ми имамо своје приступе и своје принципе“, нагласио је Рјабков.

Раније је Амерички државни секретар Џон Кери током телефонског разговора са шефом дипломатије Русије Сергејем Лавровим изјавио да су САД спремне да прекину сарадњу са Русијом о Сирији, укључујући и у формирању заједничког центра за реализацију примирја, ако Русија не предузме хитне мере за прекид офанзиве у Алепу и успостави режим прекида борбених акција. САД наносе даљу штету билатералним односима са Русијом, доводећи у питање споразуме о Сирији, рекао је Рјабков. „Американци након бројних неуспеха својих обавеза у оквиру уговора, који су сада скоро у потпуност познати, почињу да представљају ствари тако да сиријска страна и ми делујемо на такав начин да се поставља питање даљег наставка сарадње и заједничког рада“, истакао је он.

Према његовим речима, „то је у складу са правцем наметања једностраних приступа који нам никада није био прихватљив“. „Управо зато смо тако дуго ишли ка споразуму од 9. септембра, јер је било важно да се све то одради на балансираној, паритетној и основи погодној за све. Сада Американци тај споразум дововде у питање. То је њихов политички избор. То одражава појачани став ’партије рата‘ у Вашингтону и оних који су и даље спремни да наносе штету билатералним односима са Русијом. Ми не видимо ништа друго иза тога“, додао је Рјабков. Заменик руског министра спољних послова истакао је да „ту нема и не може да буде никакве бриге о ситуацији у Алепу, хуманитарним проблемима становништва и трагедијама које се дешавају сваки дан. Све је то чиста политика и геополитика“, закључио је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут