Чланице ОПЕК-а договориле смањење производње нафте после осам година

29-09-2016 10:56:14 | | / vostok.rs |


Цене сирове нафте су порасле шест одсто након што је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) постигла споразум о смањењу производње нафте. Почевши од новембра, производња треба да буде сведена у распон од 32.5-33.0 милиона барела дневно.

"ОПЕК је одлуку донео данас. После две и по године, ОПЕК је постигао консензус о управљању тржиштем", рекао је ирански министар за нафту Бијан Занганех.

"Ми смо одлучили да смањимо производњу за око 700.000 барела дневно", додао је Занганех.

Процењује да ће производња бити око 33.24 милиона барела дневно.

ОПЕК ће договорити ниво производње нафте за сваку земљу чланицу на наредном формалном састанку, који ће се одржати у Бечу 30. новембра, и то ће бити прво смањење производње нафте за осам година.

Представници земаља ОПЕК тренутно су у Алжиру на Међународном форуму енергије.

Споразум о смањењу производње нафте између највећих светских произвођача би могао довести до већег снабдевања нафте у складу са захтевима извора енергије.

Након извештаја одлуке ОПЕК-а, цена сирове нафте марке "Брент" порасла је за скоро 6 одсто, на 48.72 долара за барел на берзи у Лондону.

Америчке енергетске акције су такође скочиле.

Цене злата пале су за 0,4 одсто, на 1,322.35 долара за унцу.

У међувремену је курс евра у односу на руску рубљу на Московској берзи пао за 89 центи у односу на ниво који је имала на затварању претходног трговања и достигла 70,74 рубље за један евро.

Руска рубља је порасла у односу на долар за 1 одсто, или 79 центи.

Восток, РТ