Герасимов: Спречити ширење тероризма на простору ЗНД

30-09-2016 07:29:16 | | / vostok.rs |


Начелник Генералштаба Војске Русије генерал армије Валериј Герасимов позвао је чланице Заједнице независних држава да прошире сарадњу у области одбране и безбедности и борбе против тероризма.

„С обзиром на то да је ситуација на спољним границама Заједнице далеко од стабилне, пред нама је заједнички задатак да спречимо ширење тероризма на простору ЗНД“, рекао је Герасимов на састанку одбора начелника генералштабова оружаних снага земаља ЗНД који се данас одржава у Санкт Петербургу. Он је нагласио да је „у овој тешкој ситуацији неопходно проширити сарадњу у области одбране и безбедности“.

Герасимов је истакао да војна сарадња у формату ЗНД „омогућава успешно развијање сарадње у бројним областима“. Он је додао да међународне војне игре и војно-технички форум „Армија 2016“, одржани у августу и септембру, као и друге заједничке активности током 2016, сведоче о великим могућностима и перспективама војне сарадње земаља ЗНД. Правни основ за то је концепт војне сарадње земаља-чланица ЗНД до 2020. године. „Концепт предвиђа јачање наших оружаних снага, националне безбедности, развој добросуседских односа, а данашњи састанак одбора представља важан корак у том правцу“, сматра Герасимов.