Расмусен: Поставио бих Русији питање о нарушавању међународног права

30-09-2016 09:31:33 | | / vostok.rs |


Запад и Русија требало би да установе стратешке односе који би користили обема странама, изјавио је бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен.

Расмусен, који је тренутно саветник украјинског председника Петра Порошенка, изјавио је у јуну да је спреман да се састане са руским званичницима на свим нивоима.

„И даље сматрам да треба да развијемо стратешко партнерство“, истакао је Расмусен.

„И Русија и Запад могли би да имају користи од сарадње. И даље мислим да би партнерство било прави приступ“. Бивши шеф НАТО-а истакао је да се до сада није састајао са руским званичницима. „Нисам и нису ме контактирали“, рекао је Расмусен.

„Ипак, уколико желе да се састану, расположен сам да се сретнем са њима у било које време“. На питање о којим проблемима ће разговарати са руским званичницима уколико дође до састанка, Расмусен је одговорио да би у општим цртама поменуо да мисли да би било добро да се успостави стратешко партнерство.

„Али конкретније, поставио бих питање Крима, источне Украјине, Грузије и сва остала где је Русија нарушила међународна права“.

Односи између Русије и Запада су се погоршали 2014. због кризе у Украјини, где се украјинске снаге боре против устаника који се боре за независност на југоистоку земље. Сједињене Америчке Државе и Европска унија увеле су неколико рунди санкција Русији због наводне умешаности Москве у сукоб у Украјини и отцепљење Крима и уједињење са Русијом. Русија је више пута одбацила оптужбе и упозорила да су санкције контрапродуктивне и поткопавају регионалну и глобалну стабилност.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут