Фијон: Западне државе саме себи створиле непријатеља у виду Русије

01-10-2016 07:59:34 | | / vostok.rs |


Бивши премијер Француске Франсоа Фијон сматра да су западне државе саме себи створиле непријатеља у виду Русије, међутим прави непријатељ је ДАЕШ.

„Лоше и неефикасно водимо рат, јер одбијамо потребне савезе. У потпуности смо стали на страну сунита, одбијајући савез са Русијом и Ираном против муџахедина, а то су земље са којима треба да сарађујемо у борби против нашег непријатеља број један ДАЕШ-а“, рекао је Фијон. „Ми од Русије правимо противника, гурајући га у грешке, уместо да јој помогнемо да се покрене према нашим циљевима и вредностима; преферирамо конфронтацију партнерству и више се бавимо моралисањем него геополитиком“, додао је он.

Фијон је још једном подсетио да у сиријском сукобу непријатељ није ни Асад ни Русија. „Годинама говорим: непријатељ је исламски тоталитаризам. ДАЕШ жели да нам наметне одређени модел друштва, да уништи личност“, истакао је бивши премијер. Управо терористичка организација ДАЕШ представља главну претњу за цивилизовани свет у овој историјској фази и неопходно је да се против ње боримо заједно, нагласио је Фијон.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут