УН: Недостатак споразума САД и Русије о Сирији негативно ће утицати хуманитарну ситуацију

01-10-2016 08:55:31 | | / vostok.rs |


Недостатак споразума Сједињених Америчких Држава и Русије о Сирији негативно ће утицати на испоруку хуманитарне помоћи. Две стране морају да се договоре у Савету безбедности УН, рекао је у интервјуу за „Ројтерс“ заменик генералног секретара УН за хуманитарна питања Стивен О′Брајан.

„Сваки неуспех у том погледу створиће нам препреке“, рекао је О′Брајан коментаришући изјаву америчког државног секретара да се САД припремају да прекину комуникацију са Русијом о Сирији. Он је изразио наду да ће две стране успети да дођу до споразума и обнове примирје. О′Брајан је истакао да је за испоруку хуманитарне помоћи сиријском Алепу потребна хуманитарна пауза од најмање 48 сати. Он је такође нагласио да УН разматрају могућност за независну истрагу о нападу на хуманитарни конвој у Алепу, а за то је потребан приступ месту напада. Он је додао да УН чекају одговор од сиријских власти у вези са дозволом за увоз хуманитарне помоћи у октобру за 960 хиљада људи.

У среду је амерички Стејт департмент рекао да је током телефонског разговора амерички државни секретар Џон Кери обавестио руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да се САД припрема да прекине билатерални дијалог САД и Русије о Сирији, укључујући и успостављање заједничког центра за имплементацију примирја, „уколико Русија не предузме хитне кораке да се заустави офанзива на Алеп и обнови престанак непријатељстава“. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је у четвртак да Москва не жели да види ситуацију у којој пропуст да испуне своје обавезе САД камуфлирају „вербалним нападима“ и „апсолутно неоснованим оптужбама Русије за све смртне грехе“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут