Москва не прихвата методе рада Заједничке истражне комисије о МХ17

01-10-2016 09:42:46 | | / vostok.rs |


Амбасадор Холандије у Москви Рене Џонс Бос биће позвана у МСП Русије 3. октобра, наводи се у саопштењу спољнополитичког ресора. Њој ће објаснити разлоге због којих Москва не прихвата методе рада Заједничке истражне комисије, која води истрагу у погрешном правцу, наводи се у званичном саопштењу портпаролке руског МСП-а Марије Захарове.

„У МСП-у Русије су се упознали са саопштењем холандског МИП-а након упућивања демарша 30. септембра амбасадору Руске Федерације у Хагу. Скренута је пажња на потпуно преприхватање холандске стране било какве, чак и аргументоване критике објављених резултата кривичне истраге по предмету пада малезијског ’боинга‘ изнад Украјине 17. јула 2014. године“, наводи се у документу.

У МСП-у су изразили недоумицу због тога што се прелиминарни резултат делатности Заједничке истражне групе намећу као једино истините и да се не уважавају било какве сумње и примедбе.

„Ради додатног разјашњавања разлога због којих Русија не прихвата методе рада Заједничке истражне комисије, која води истрагу у погрешном правцу, 3. октобра ће у МСП бити позвана амбасадорка Холандије у Москви. Шефици холандске дипломатске мисије биће представљени закључци о неприхватљивости игнорисања важне објективне информације руске стране, што поткопава сарадњу руских експерата са истрагом, и компромитује предузете напоре за откривање истинe o трагедији и утврђивање одговорности криваца у складу са резолуцијом 21 66 СБ УН“, навела је Захарова у саопштењу МСП Русије.

Раније је објављено да Кремљ позитивно оцењује позив руског амбасадора у МСП Холандије ради разјашњења руске критике у вези са истрагом пада МХ17.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут