Дачић: Србија коначно има прилику да свакоме каже шта мисли

02-10-2016 08:45:00 | | / vostok.rs |


Први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је његова обавеза да рагује када су угрожени интереси Србије, као и да би то исто урадиле и његове колеге када би неко вређано њихове државе.

"Министар сам спољних послова и радим тачно оно што би, по правилима службе, урадио и министар спољних послова,рецимо, Пољске, Чешке или Француске, да неком у Немачкој падне на памет да подигне споменик, рецимо Рудолфу Хесу, да не идемо даље од тога. Или да у Минхену одрже мису Герингу, Фон Папену и Кајтелу. Или да неко изјави како ће било која држава у њиховом окружењу нестати", нагласио је Дачић.

Он је у интервјуу за Политику рекао и да је шеф дипломатије неко ко и у рукавицама и без њих, у свакој ситуацији, било којим околностима, има једну, основну дужност, а то је да заступа интересе своје земље, а поготово, да реагује кад су они на било који начин угрожени.

"То никако не значи да он треба да подстиче, навија или пропагира лоше односе са светом и суседима, и ја то и не радим", каже он.

Дачић је додао да Србија, захваљујући свом понашању, јасној опредељености за мир, привржености дијалогу и преговорима, реформама, коначно има прилику да свакоме каже шта мисли и да реагује на ствари које су очигледно, флагрантно кршење и људских права и свих вредности на којима почива и сама Европа.

ТАНЈУГ