Руска авијација би требало да има још једну базу у Сирији

03-10-2016 08:11:41 | | / vostok.rs |


Осим ваздухопловне базе Хмејмим, руска авијација требало би да има још једну базу у Сирији, с обзиром да руска кампања против ДАЕШ-а још није завршена, рекао је војни аналитичар Александар Перенџијев.

У интервјуу за РИА Новости Александар Перенџијев нагласио је потребу да руске ваздухопловне снаге направе другу базу у Сирији, јер кампања против терориста још увек траје. Тренутно су руски авиони ограничени заустављањем у ваздухопловној бази Хмејмим на међународном аеродрому Басел ел Асад у близини Латакије.

„Сматрам да осим Хмејмима, руска авијација треба да има још један аеродром у Сирији, да би пилоти били заштићени од могућих терористичких напада након извршавања задатака“, рекао је Перенџијев.

„Као друго, руским ваздухопловним снагама је потребна база за припреме напада, да би повећале ефикасност борбених мисија и смањиле потрошњу ресурса“, истакао је он. У августу 2016. године саопштено је да Русија планира да прошири базу Хмејмим како би се осигурало да операције теку глатко и повећала безбедност додавањем писти, изградњом барака и болнице, као и одређивањем посебног великог места за велике транспортне авионе.

Москва је започела прве ваздушне нападе на положаје ДАЕШ-а и Нусра фронта у Сирији на захтев сиријског председника Башара Асада 30. септембра 2015. године. Бомбардовање се вршило у блиској сарадњи са сиријским властима.

У марту 2016. године руски председник Владимир Путин наредио је повлачење већег дела руског контингента у Сирији и навео да је њихов задатак испуњен. Међутим, неке јединице остале су у земљи да би пружале ваздушну подршку копненим акцијама сиријске војске.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут