Орбан: ЕУ не може да присили Мађарску да прими мигранте

03-10-2016 09:18:15 | | / vostok.rs |


Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је да ће парламенту да предложи амандман на устав у вези са исходом референдума о мигрантским квотама, како би „зацементирао вољу народа у уставу“ и поручио да ЕУ не може да присили његову земљу да прими мигранте.

Орбан је навео да у ЕУ морају да узму у обзир резултате гласања. Орбан је резултат референдума назвао изванредним, истичући да је број оних који су гласали за одбацивање мигрантских квота премашио број оних који су гласали за улазак Мађарске у ЕУ 2004. године. На референдуму о чланству Мађарске у ЕУ, за улазак у блок гласало је 3.056.000 људи, а сада је 3.204.000 особа рекло „не“ на референдуму, казао је Орбан.

Коментаришући резултате, Орбан је рекао да ће „ово оружје бити довољно јако и у Бриселу“, навела је агенција МТИ. Ројтерс је пренео да ће Орбан поднети амандман којим ће резултате референдума преточити у закон. На основу 94,8 одсто пребројаних гласова, референдум у Мађарској није успео јер је на њега изашло мање од 50 одсто бирача, али се 98,2 одсто изашлих изјаснило против обавезујућих квота ЕУ за прихват миграната, што функционери владајуће странке и владе ипак тумаче као победу.