Односи Саудијске Арабије и САД ризични су и замршени

03-10-2016 09:37:40 | | / vostok.rs |


Односи Сједињених Америчких Држава и Саудијске Арабије, у вези с нацртом закона који је амерички Конгрес усвојио против Ријада, ризични су и замршени, пише коментатор листа „Нешенел интерест“ Пол Пилар.

Нацрт закона „Правосуђе против спонзора тероризма“, који је амерички председник Барак Обама одбацио, али га је ове седмице одобрио Конгрес, даје рођацима жртава терористичких напада 11. септембра 2001. године право да туже суду Саудијску Арабију као државу осумњичену за подршку тероризму. Америчке власти су овом одлуком довеле у недоумицу и међународну заједницу и Ријад, а штету су нанеле и себи. Конгрес се „зеленим светлом“ за тужбе против Саудијаца удаљио од принципа „сувереног имунитета“ и створио преседан који „дејства САД у иностранству може да учини предметом међународних судских процеса“, наводи аналитичар.

Конгрес се, усред предизборне трке за америчког председника, није уплашио да „окрене леђа“ Саудијској Арабији у вези с овим питањем, иако је претходно обавештен да је Нацрт закона лош и да захтева дораду после избора.

Америчке власти, притом, нису желеле да увреде Ријад када су дозволиле да се продају њихови тенкови и друга техника и наоружање које су Саудијци користили за војну инвазију на Јемен – инвазију крајње рушилачку и непромишљену, указује Пол Пилар. Сада Америка шаље два крајње противречна сигнала о свом односу према Саудијској Арабији, а оба су погрешно усмерена. Као прво, пре одлуке о суђењу с Ријадом у вези с 11. септембром није спроведена одговарајућа истрага. Као друго, продаја оружја Саудијцима још више ће повезати САД с оним дестабилишућим и неоправданим акцијама које изводе Саудијци, пише аналитичар.

Америчке власти су изгубиле свест о стратешким питањима изградње односа са Саудијском Арабијом, која се и даље сматра „савезником“ САД. Потребно је, пре свега, да Вашингтон размисли о свим плусевима и минусима које носе блиске везе с Ријадом. Треба се сетити и тога да су политичке и друштвене вредности Америке и Саудијске Арабије принципијелно различите. У неким питањима чак је и тешко замислити да би „савезници“ могли толико међусобно да се разликују. Иронија постоји чак и у томе што САД редовно изражавају забринутост због ширења норми шеријата, али их уопште не узнемиравају блиске везе с режимом који Куран види као устав и који не даје слободу вероисповести, подсећа Пилар.

Треба имати у виду и то да је саудијски режим сам по себи „анахрон“ и да није јасно како он може да се промени у наредним годинама, наведено је у чланку. Експерти претпостављају да у Саудијској Арабији неће бити преврата, али у случају промене власти, највероватније, нова лица на челу земље неће бити благонаклона према САД. И не само то, није јасно чиме ће се окончати евентуална нестабилност и то је још један разлог због чега су односи с Ријадом ризични за Вашингтон, сматра аналитичар.