Путин суспендовао споразум Русије и САД о плутонијуму због непријатељских акција САД

03-10-2016 01:13:57 | | / vostok.rs |


Русија је суспендовала споразум из раноих деведестих са САД о уништењу вишка плутонијума из растављених нуклеарних бојевих глава. Одлука је објашњена "непријатељским акцијама САД" против Русије и непоштовања услова споразума од странеВашингтона.

Уредбу је потписао руски председник Владимир Путин наводећи да "радикална промена у животној средини, претња стратешке стабилности коју представљају непријатељске акције САД против Русије, као и неспособност САД да поштују обавезу располагањем прекомерног плутонијума по међународним уговорима, као и потребе да се предузме брза акција да би се бранила безбедност Русије ", стоје као разлози за обуставу споразума.

Суспендовани споразум је одређивао да се руски фисиони материјал неће користити за било које војне сврхе, као ни у производњи нових оружја или истраживања.

Уредба о суспензији је ступила на снагу, али је потребно да се одобри од стране руског парламента, који може одбити одлуку председника. Леонид Слуцки, који је најављен да ће бити именован за шефа Комитета за спољне послове у новоизабраном парламенту, рекао је да ће се уредби дати приоритет.

"То је веома важно питање. Ради се о потреби да брзо заштите руски национални безбедносни интереси. Бавићемо се уредбом чим буде прослеђена парламенту", рекао је Слуцки.

Восток, РТ