Путин честитао Немцима уједињење Немачке

03-10-2016 01:34:54 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин честитао је немачком руководству празник Дана уједињења Немачке и том приликом је поручио да је неопходно очувати позитивни потенцијал у руско-немачком партнерству и наставити са конструктивним дијалогом, саопштио је Кремљ.

Он је телеграм са честиткама упутио канцеларки Ангели Меркел и председнику Јоахиму Гауку.

У телеграму Путин је оценио да је уједињење Немачке омогућило почетак нове етапе у историји односа између Русије и Немачке, овенчаном значајним успесима у развијању узајамне сарадње у свим правцима. Руски председник је нагласио да је у данашњим компликованим међународним условима неопходно очувати позитивни потенцијал руско-немачког партнерства, наставити са конструктивним дијалогом о актуелним питањима билатералних односа, као и о кључним проблемима светске политике у интересима народа целокупне Европе.

На данашњи дан 1990. године Немачка демократска република (ДДР) званично је приступила Савезној Републици Немачкој (БФД) и он се слави као празник. Међутим, када је реч о данашњем празнику, тамошњи медији пишу да је Немцима више остао у сећању 9. новембар 1989. године, дан када је пао Берлински зид, као крај Немачке демократске републике и конфликата истока и запада, од званичног, парламентарног проглашења уједињења 3. октобра 1990. године.