ММФ очекује преговоре Украјине с Русијом о дугу од три милијарде

04-10-2016 08:10:17 | | / vostok.rs |


Међународни монетарни фонд очекује од Украјине да током наредних неколико месеци преговара с Русијом о решавању дуга за евро обвезнице у вредности од три милијарде долара, наведено је у извештају ММФ-а посвећеном додељивању нове финансијске помоћи Украјини.

„Иако актуелни напори још нису довели до споразума постигнутог током преговора и треба да се наставе током наредних месеци, Фонд сматра да су ти преговори били доследни и да су били у складу са захтевима политике кредитирања при задужености пред званичним кредиторима“, наведено је у документу. „Дуговање Русији делимично финансира програм, што ће, како се очекује, уступити место реструктурирању руске задужености у складу с параметрима програма“, наведено је у документу.

Четворогодишњи кредитни програм ММФ-а за Украјину, одобрен у марту 2015. године, подразумева издвајање 17,5 милијарди долара, као и 40 милијарди долара од међународних кредитора, укључујући 15 милијарди долара за реструктуризацију дуга. Украјина је планирала да укључи у ово реструктурирање и дуг од три милијарде долара за руске евро обвезнице. Русија је, указавши на званични карактер овог дуга, сматрала да је неприхватљиво да се говори о његовом реструктурирању према истим условима који су били примењени за дуг Украјине приватним кредиторима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут