Нема више људских права? Британија ослобађа војску одговорности

04-10-2016 10:11:00 | | / vostok.rs |


Британска влада ће дозволити да њена војска кршиЕвропску конвенцију о људским правимакако би се повећало самопоуздање на бојном пољу и зауставио "лов на вештице", јер не желе више да се троше на "узнемиравање" и "лажне" оптужбе против оружаних снага у Ираку и Авганистану.

"То ће помоћи да се заштите наши војници од узнемиравања и да се осигура да са сигурношћу могу да донесу тешке одлуке на бојном пољу", рекао је министар одбране Мајкл Кимел у заједничком саопштењу са премијером Терезом Меј на страначкој конференцији Конзервативне партије у Бирмингему у уторак.

"Постојећи правни систем, који омогућава да жртве наводног злостављања британских војника туже пред судом и да имају право на накнаду од Велике Британије је злостављање на високом нивоу", тврди он, додајући да је плаћање штете и трошкова који се односе на истраживања терет на државном буџету.

Трошкови Велике Британије и Министарства одбране о истрагама кривичних дела против људских права од стране британских трупа у Ираку и компензација жртвама премашили су 100 милиона ($ 128 милиона) од 2004. године.

"То је коштаоло пореске обвезнике милионе", рекао је Фалон, упозоравајући да пракса подизања тужби против оружаних снага може да угрози њихов рад, јер је "стварни ризик у томе да ће оружане снаге престати да раде свој посао."

Мејова се такође заложила за предлог, рекавши да провођењем новог правила британска влада намерава да "стане на крај фабрикованим узнемиравањем и тврдњи против оних који су служили у претходним сукобима" у односу на "невероватан посао оружаних снага" који су урадиле на првој линији.

Одлука да ли ће се Велика Британија придржавати Европске конвенције о људским правима или не у одређеној борбеној ситуацији доносиће се узимајући у обзир специфичне околности сваког случаја, преноси Телеграф, позивајући се на изворе из владе.

Восток, РТ