Вашингтон: Суспензија споразума о нуклеарном истраживању потпуна трагедија

06-10-2016 08:46:37 | | / vostok.rs |


Представник Стејт департмента Марк Тонер оценио је суспензију споразума у области нуклеарног истраживања као трагедију, док је администрација САД саопштила да рачуна на наставак сарадње када је реч о осигурању нуклеарне безбедности, упркос свим компликацијама у међудржавним односима.


„У питању је потпуна трагедија, јер је сарадња у тим областима била изузетно успешна. То је у интересима обеју земаља“, рекао је Тонер. Он је додао да Русија још увек није послала званичне информације о предузетим корацима око изласка из споразума о сарадњи.

Истовремено, Бела кућа се нада да ће Русија и САД наставити да заједнички раде на осигурању нуклеарне безбедности. „У последње време смо ми то заправо и чинили. Надамо се да ћемо наставити ту сарадњу како бисмо ишли напред, упркос оштрим несугласицама о другим питањима“, рекао је портпарол америчког председника Џош Ернест.

Након одговора из САД реаговало је и руско Министарство иностраних послова саопштивши да ће Русија наставити да испуњава своје обавезе из Споразума између државне фирме за нуклеарну енергију „Росатома“ и америчког Министарства енергетике, као и да ће сви договорени послови бити завршени. Додаје се да ће суспензија научне сарадње бити укинута уколико САД покаже спремност да настави рад, који је био обустављен због непријатељских потеза Вашингтона.