Контролисаним молекулима против рака

06-10-2016 08:52:00 | | / vostok.rs |


Нобелова награда за хемију додељена је за контролисане молекуле. Ради се о открићу које може помоћи у борби против рака.

У Стокхолму су 5. октобра објављена имена добитника Нобелове награде за хемију. Лауреати су француски научник Жан-Пјер Соваж, британски хемичар који ради у САД Фрејзер Стодарт и холандски хемичар Бернард Феринга.



Висока међународна награда додељена им је „за пројектовање и синтезу молекуларне машине“. У чему је суштина открића? Научници су успели да креирају молекул чије кретање се може контролисати. Када им се да енергетски импулс, молекули могу да извршавају програмиране операције са микроскопским објектима који су на нивоу атома, односно, могу да се понашају као машине. Молекуларне машине су, у ствари, уређаји величине неколико нанометара који могу манипулисати појединачним атомима и молекулима, као на пример да их премештају са једног места на друго, да их скупљају или између њих формирају хемијску везу, али и да прекидају хемијске везе између њих.

Ово откриће ће наћи широку примену у молекуларној медицини. На пример, уобичајени лекови против канцера делују тако што уништавају и канцерогене и здраве ћелије. Програмиране молекуларне машине ће бити у стању да испоруче лек директно до тумора без оштећења здравих делова тела. Ови нанороботи ће, такође, моћи да се подешавају и за корекцију других биохемијских функција: за отклањање угрушака крви и масних наслага у артеријама, као и за убијање штетних бактерија.