Руска морнарица остварила значајан напредак

06-10-2016 10:12:49 | | / vostok.rs |


Директор Института за проучавање потенцијала Русије на Поморском колеџу САД професор Мајкл Питерсен сматра да су војне операције Русије у Сирији дале могућност да Црноморска флота демонстрира своју снагу.

„Једна од ствари које су веома интересантне у вези са руским операцијама у Сирији јесте да је она показала експедициону способност Црноморске флоте“, рекао је Питерсен. „Мислим да то није нешто што су могли да ураде пре десет година, али сада је сиријска интервенција постала могућа због Црноморске флоте.“

Русија има легитимне националне безбедносне интересе који су јасно наведени и мисија Института је да помогне онима који у Америци доносе одлуке да схвате те интересе и увиде шта их мотивише, објаснио је Питерсен. Циљ Института је да прихвати најбоље што академска истраживања дају и покуша да помогне америчкој морнарици, обалској стражи, заједничким снагама, Министарству одбране и другим организацијама да доносе боље одлуке о томе како да се носе са изазовима из Русије“, сматра Петерсен.

„Схватам да је ово морнарички колеџ, али наш циљ је да заиста испита широк обим руских поморских питања, укључујући питања морнарице, бродоградње, поморског права, питања обалске страже, Арктика и многих других“, додао је он.

Руска морнарица је последњих неколико година остварила значајан напредак у коришћењу технологије и обучавању особље и заслужила је да је поштују, сматра Питерсон. „Али мислим да су неки од њихових поморских платформи вероватно сувише скупе за руски буџет за одбрану да би се одржале“, рекао је он. „Подморница класе ’Северодвинск‘ је астрономски скупа и они се још увек баве проблемима са балистичким ракетама ’Булава‘, које се лансирају са подморница, а још увек постоје проблеми у набавци гасних турбина због украјинског питања.“ Институт за проучавање потенцијала Русије налази се у оквиру Поморског колеџа који је на Роуд Ајланду.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут