Москва ће бити спремна да размотри нови концепт НАТО-контроле наоружање

07-10-2016 07:26:36 | | / vostok.rs |


Москва ће бити спремна да размотри нови концепт држава-чланица НАТО-а о контроли наоружања, али за сада нема много конкретних поступака, изјавио је директор Одељења за општеевропску сарадњу Министарства спољних послова Русије Андреј Келин.

„Веома је добро што је господин министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер изнео идеју о оживљавању дијалога о контроли наоружања. Недавно сам разговарао са представницом немачког Министарства спољних послова, која је изнела неке иницијативе, али тамо за сада нема конкретних ствари и није баш јасно шта да се раде“, рекао је Калин говорећи на Другом европском форуму младих дипломата. „Ако земље НАТО-а заиста створе овај нови концепт (за контролу наоружања), разраде га и представе нам га, ми смо спремни да га размотримо. За сада имамо само познати чланак спољних послова Немачке у којем је само поменуо неколико идеја“, додао је он. Што се тиче Савета Русија-НАТО, за сада нема конкретних рокова заказивања наредног састанка на нивоу амбасадора, рекао је новинарима Келин.

„Нема конкретних рокова за заказивање седнице. Тренутно имамо одговор који је Савет НАТО-а изгласао, о предлозима наше војске за наставак дијалога у бројним областима, укључујући и повећавање поверења у Балтичком мору, али је одговор на ово прилично нејасан и прилично замагљен“, додао је Келин. Он каже да Москва очекује да НАТО „саопшти нацрте и, уопште, мисли које има, стави на папир“. „Тада ћемо одлучити о додатној вредности заказивања Савета и биће одређени рокови“, рекао је Калин и прецизирао да се ради о савету на нивоу амбасадора.