Русија почиње са изградњом дока за прву плутајућу нуклеарну електрану

07-10-2016 02:38:12 | | / vostok.rs |


Прва пловећа у свету нуклеарна електрана је постављенa како би почела са производњом струје и грејања 2019. године. Иако је фабрика већ у фази тестирања, изградња пристаништа почела је на Арктичкој обали на руском Далеком истоку.

Грађевински радови на доку, који ће бити база плутајуће нуклеарне електране "Академик Ломоносов", почела је у да се гради среду у ували града Певек у Чукотки.

Озбиљност временских услова, као што су хладноће до минус 60 степени захтевају да обални објекти биуду издржљиви на све временске услове, односно температуре, лед и ветрове.



Генерални директор фирме "Запсибгидрострой", извођача радова Марат Харисов је, саопштио да ће пристанише бити готово до октобра 2019. године.

Електрана, чија је израда најављена још 2007. године, ће се састојати од плутајућег енергоблока, као и објекта на копну задуженог за пренос електричне енергије и грејања.

Објекат, који је би требало да почне са радом до краја 2019. године, постављен је како би заменио производне капацитете нуклеарне електране "Билибино" и термоелектране "Чаунски", који тренутно снабдевају Чукоткски регион електричном енергијом и топлотом.

Према подацима произвођача, нови плутајућа станица имаће капацитет снаге 75 мегавата, скоро дупло више него "Билибино".

Восток, РТ