Кина шири сарадњу са Венецуелом и Кубом

23-07-2014 02:00:39 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Предсједник Кине Сји Ђинпинг потписао је са Венецуелом низ споразума о куповини нафте и руда, одобривши тој земљи, између осталог, кредитну линију вриједну четири милијарде долара у замјену за венецуеланску сирову нафту и друге производе.

Кинески предсједник већ је потписао низ споразума са Аргентином и Бразилом у оквиру посјете Латинској Америци, гдје ће му посљедња станица, након Венецуеле, бити Куба.

Сји је у Аргентини договорио 11 милијарди долара вриједну валутну размјену, која ће влади предсједнице Кристине Фернандез де Кирхнер пружити преко потребна средства. Аргентина је искључена са међународних тржишта капитала од банкрота из 2001.

Кина је недавно у Бразилу, заједно са осталим чланицама групе БРИКС, Бразилом, Русијом, Индијом и Јужноафричком Републиком, покренула оснивање нове развојне банке, која би требало да буде пандан институацијама као што су Свјетска банка и Међународни монетарни фонд.

Трговинска размјена Кине и земаља Латинске Америке значајно је порасла у посљедњих неколико година, достигавши 261,6 милијарди долара у 2013.

Кина је тренутно други по величини трговински партнер Аргентине, Кубе, као и највећи партнер Бразила од 2009. Пекинг је такође други по величини купац венецуеланске нафте, након САД.

Сји ће се на Куби састати са колегом Раулом Кастром, са којим би требало да потпише више билатералних споразума. Посета кинеског предсједника Куби поклапа се са доласком око 50 кинеских предузетника у Хавану ради ширења пословне сарадње.