Москва: Недопустиво да Сирија доживи судбину Ирака и Либије

09-10-2016 07:03:20 | | / vostok.rs |


Текст резолуције Француске о Алепу, који је представљен након одбијања Сједињених Америчких Држава да испуне договор о Сирији, грубо је изврнуо реално стање ствари, саопштило је Министарство иностраних послова Русије на својој фејсбук-страници.

„Осмог октобра Руска Федерација је гласала против нацрта резолуције Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији у Сирији, који је припремила Француска. Његов текст, очигледно представљен на подстицај Вашингтона, одмах након одустајања САД од испуњења руско-америчког договора о решавању сиријске кризе, грубо изврће реално стање ствари, носи политички, неуравнотежени и једнострани карактер“, наведено је у саопштењу.

Русија сматра да је недопустиво да Сирија доживи судбину Ирака или Либије. Војне интервенције у тим земљама су и довеле до дестабилизације Блиског истока, саопштило је Министарство.

Како се наводи, сва кривица за ескалацију напетости у Сирији у овом нацрту резолуције пренета је на сиријске власти. Забраном летова у области Алепа начињен је отворен покушај да се заштите терористи Нусра фронта и бораца који су им се придружили, без обзира на обавезе држава-чланица УН да се боре против терористичке претње свим могућим средствима, навело је Министарство.

У саопштењу се додаје да Русија потврђује да је чврсто привржена трагању за дугорочним политичким решењима сиријског сукоба, те да је спремна за „конструктивни колективни рад у интересу добронамерног испуњавања већ постигнутих договора и усаглашавања додатних корака“ који би омогућили самим Сиријцима кроз дијалог свих политичких и етноконфенсионалних група да одреде будућност своје земље без спољног мешања.

У нацрту француске резолуције, како је наведено, игнорисан је задатак да се што пре започне међусиријски политички процес који саботирају управо они опозиционари које на разне начине штити Запад. Министарство је истакло да је у француској резолуцији потпуно игнорисана чињеница да је хуманитарна криза у Алепу вештачки испровоцирана, када су борци у августу и септембру одбили да пропуштају хуманитарне конвоје и претили да ће отворити ватру на њих.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут