САД прете ревидирањем подршке Ријаду због бомбардовања Јемена

10-10-2016 08:21:36 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе нису дале коалицији предвођеној Саудијском Арабијом пуномоћ да бомбардује Јемен и спремне су да ревидирају своју подршку Ријаду након ваздушних напада на Сану који су однели неколико стотина живота, изјавио је представник савета Националне безбедности САД Нед Прајс.

„Изузетно смо забринути због ваздушних напада на Јемен. Иако подржавамо коалицију предвођену Саудијском Арабијом у њеном настојању да одбрани територијалну целовитост Јемена, ми ћемо увек изражавати забринутост када је реч о начину достизања тих циљева“, рекао је он. Прајс је истакао да је због минулих догађаја покренута ревизија подршке САД међународној коалицији предвођеној Саудијском Арабијом, као и да је Вашингтон спреман да коригује подршку у складу са принципима и вредностима САД.

„Позивамо све стране да истог часа обуставе борбена дејства у складу са споразумом који је ступио на снагу 10. априла, додао је Прајс. У нападу на престоницу Јемена за време погребног скупа погинуло је, према последњим информацијама, 213 људи. Координатор УН за хуманитарна питања у Јемену Џејми Маголдрик рекао је да су хуманитарни радници шокирани и огорчени нападом на салу у којој су се ожалошћени окупили у престоници Сани.

Он је позвао на хитну истрагу и истакао да међународна заједница мора да изврши притисак како би обезбедила заштиту цивила, а то је подржала и арапска коалиција. Јемен, једна од најсиромашнијих земаља у арапском свету, запао је дубоко у хаос када је коалиција на челу са Саудијцима почела ваздушну кампању у марту 2015. како би потиснула хутске побуњенике и њихове савезнике који и даље држе престоницу под контролом, подсећа француска агенција. Према подацима УН, више од 6.700 људи, већином цивила, убијено је у Јемену откако коалиција тамо интервенише.