Путин данас у посети Турској

10-10-2016 10:42:00 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин данас путује у Турску, где ће се састати са његовим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у оквиру Светског енергетског самита који се одржава у Истанбулу. Ово је прва посета руског председника Турској након обарања руског бомбардера Су-24 у новембру прошле године.

Руско-турски односи су нагло захладили након инцидента са обарањем руског авиона на турско-сиријској граници. Међутим, крајем јуна ове године, турски председник је упутио званично извињење руском председнику, што је послужило као главни импулс представницима двеју земаља да започну процес помирења.

Руски аналитичар и доцент са Дипломатске академије Министарства иностраних послова Русије Владимир Аватков сматра да ће главне теме њиховог састанка бити ситуација у Сирији, али и заједнички пројекти у енергетском сектору. „Око Турске влада велика нестабилност — са једне стране је Сирија, са друге Ирак. Посета Путина Турској даје значај билатералним односима. Упркос томе што је Турска односе са Русијом нарушила због политике око Сирије, предстојећи преговори ће бити кључни како би се пронашао заједнички језик када су у питању безбедност, геополитика и проналазак решења за сиријски конфликт“, рекао је он. Истовремено, упозорава Аватков, нормализација односа између Москве и Анкаре може изазвати незадовољство других земаља, пре свега САД. Са друге стране, бивши турски министар иностраних послова Јасар Јакис сматра да није случајно изабран управо Светски енергетски самит као место сусрета двојице лидера.

„Мислим да председници Турске и Русије не желе да пропусте ниједну прилику за сусрет, а енергетски самит је одлична прилика да председници разговарају управо о пројектима из те сфере. Сусрет ће свакако помоћи да се што пре реализује пројекат изградње гасовода ’Турски ток‘“, истиче он.

Састанак у Истанбулу ће бити трећи састанак двојице председника након што су се Москва и Анкара у јуну договориле да нормализују односе поремећене турским обарањем руског војног авиона изнад Сирије у новембру 2015. године. Економске санкције наметнуте Русији због Украјине, које се постепено укидају, нанеле су озбиљне штете трговини између Русије и Турске, док је забрана чартер-летова у Турску, која је сада укинута, знатно смањила прилив руских туриста у ту земљу. Аналитичари одавно указују да су Москва и Анкара у стању да покажу прагматизам и оставе спорове по страни како би се концентрисали на стратешку сарадњу која укључује циљ годишње билатералне трговинске размене од 100 милијарди долара.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут