Лавров у децембру у Србији

10-10-2016 01:51:16 | | фото: © Танјуг/ Драган Кујунџић/ vostok.rs |


Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин најавио је да ће министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у првој половини децембра посетити Србију, а да се на припреми посете руског премијера Дмитрија Медведева "ради у пуном капацитету".

"Конкретан датум посете није утврђиван. То је неко измишљао и нико ништа не одлаже, а ради се на припреми посете у пуном капацитету", рекао је Чепурин у Београду на скупу "Србија, НАТО, Русија – шта је србски интерес!".

Медији су раније писали да би Медведев требало да посети Србију у октобру.

Чепурин је подсетио да су премијери Србије и Русије, Александар Вучић и Дмитриј Медведев, пре око годину дана разговарали у Москви, а да ће тема њиховог састанка у Србији обухватити широк спектар питања, пре свега везаних за економију.

Рекао је и да се наставља војна и војнотехничка сарадња и да ће у октобру и новембру бити изведене две заједничке вежбе.

Према његовим речима, 20 руских пилота који ће заједно са србским колегама извести вежбу "Барс" већ је стигло у Србију.

Чепурин је навео и да ће од 3. до 15. новембра бити одржана вежба "Словенско братство", чији је циљ увежбавање реаговања у ванредним ситуацијама и заштита становништва.

Навео је да ће у тој вежби учествовати и око 100 представника руске стране, а да ће бити позвани и сви војни изасланици који су у Србији.

"То су вежбе које нико ни од кога не сакрива", рекао је Чепурин.

У односима Србије и Русије је све нормално, рекао је Чепурин, додајући да ће председник Србије Томислав Николић од 12 до 14. октобра боравити у Санкт Петербругу где се отвара почасни козулат Србије.

Према његовим речима, Русија жели да очува добре односе са Србијом и не противи се намерама Србије да се прикључи Европској унији.

Чепурин је истакао да је Русија спремна да сарађује са свима, али не по америчком већ по међународном праву и не по двоструким већ истим аршинима.

Приметио је да ће "Америка да се издува као мехур, а да ће се Русија издићи као птица феникс из пепела".

Чепурин је на округлом столу Чепурин је позвао НАТО да очисти мине и да не спонзорише Косово.

"Русија се сада бави уклањањем мина, експлозија и то је прилично велики новац", рекао је Чепурин.