Потписан споразум о Турском току

10-10-2016 08:42:53 | | / vostok.rs |


Међувладин споразум о гасоводу "Турски ток" потписан је у Истанбулу у присуству руског председника Владимира Путина и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Москва и Анкара крећу напред са плановима како би створиле велико енергетско чвориште у Турској, рекао је Путин на конференцији за новинаре после потписивања споразума.

Раније у понедељак, генерални директор Гаспрома Алексеј Милер је рекао да је споразумом пројекта "Турски ток" предвиђена изградња два крака гасовода, сваки са капацитетом од 15.75 милијарди кубних метара.

Први огранак ће обезбедити гас директно у Турску, а други ће се користи за испоруку гаса у европске земље преко Турске, објаснио је он.

"Међудржавни споразум такође дефинише рок до којег два поморска крака требају бити завршена. То је децембар 2019 ", рекао је Милер.

Током свог говора на 23. Светском конгресу енергетике данас, Путин је рекао да су он и председник премијер Ердоган детаљно заједничкиразмотрили "Турски ток" уочи посете, рекавши да "намеравају да спроведу" пројекат.

Гасовод ће омогућити руски природни гас који се испоручује директно у Турску преко руске црноморске обале и даље у Грчку.

Пројекат, са процењеним укупним трошковима од 11,4 милијарди €, објављен је у децембру 2014. године током Путинове посете Турској као алтернатива отказаном пројекту "Јужни ток" који је требао ићи кроз Бугарску.

Након обарања руског авиона од стране турске авијације у новембру 2015. године, Русија је суспендовала пројекат. Пројекат је оживео тек након што се Турска овог августа јавно извинила због инцидента.

Восток, РТ