Путин одложио сусрет са Оландом

11-10-2016 12:24:31 | | / vostok.rs |


Након што је одбио француску понуду да на састанку са председником Француске Франсоа Оландом разговара само о Сирији, председник Русије Владимир Путин одложио је посету Паризу која је била планирана за 19. октобар, објавио је Ројтерс, позивајући се на изворе из администрације француског председника.

„Јутрос је било контаката између Кремља и Јелисејске палате како би се Путину понудила радна посета са Сиријом као темом и која би искључила све остале догађаје у којима би Оланд могао да учествује. Као одговор на тај предлог Русија је изјавила да жели да одложи посету планирану за 19. октобар“, рекао је тај извор.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да је Путин одлучио да одложи посету Француској јер није било могуће реализовати све тачке из његовог програма. Како је рекао, председник Русије је требало да отвори нову руску цркву и да посети изложбу руских уметника у главном граду Француске. Упитан зашто су ти догађаји били искључени из програма, Песков је рекао да на то одговор треба да да француска страна.

Оланд је јуче сугерисао да би одговорни за нападе на Алеп могли да се суоче са оптужбама за ратне злочине због бомбардовања другог по величини сиријског града и навео да би то суђење могло да се одржи пред Међународним кривичним судом у Хагу. Оланд је у интервјуу за француску телевизију ТМЦ рекао и да ће можда одбити да се састане са руским председником Владимиром Путином, који би следеће недеље требало да посети Француску.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут