Кирби: Руска и сиријска авијација намерно изводе нападе на цивиле

12-10-2016 07:43:43 | | / vostok.rs |


Званични представник Стејт департмента САД Џон Кирби изјавио је да Русија и владине снаге у Сирији желе на силу да освоје град Алеп.

„Оно што видимо последњих дана није ништа друго него покушај да се на силу освоји Алеп“, рекао је Кирби на конференцији за новинаре и додао да је „град под опсадом“.

Кирби је, такође, рекао да руска и сиријска авијација, наводно, намерно изводе нападе на цивиле у региону. Последњих месеци ситуација у Алепу се драстично погоршала, у граду и околини воде се тешке борбе. Милитанти и даље нападају стамбене четврти, а цивиле из источних области држе као таоце и ометају испоручивање хуманитарне помоћи.

САД оптужују власти Сирије и Русију да бомбардују цивиле и наоружану опозицију. Дамаск и Москва истичу да нападају само терористе и оптужују Вашингтон да је неспособан да утиче на одреде „умерене опозиције“ да се раздвоје од терориста.

Москва је више пута скретала пажњу на „неконструктиван карактер“ америчке реторике. Заменик шефа руске дипломатије Генадиј Гатилов саопштио је да се хуманитарна трагедија у Сирији користи за промовисање политичких циљева, што Русија сматра неприхватљивим. Председник Сирије Башар ел Асад изјавио је да ће борба против терориста бити настављена све док они не напусте Алеп.

Према речима амбасадора Сирије у Русији Ријада Хадада, Асад је спреман да амнестира све који се боре против сиријске армије и да изведе борце из Алепа кроз коридоре који су специјално направљени у те сврхе. Русија истиче да одлуке о циљевима ваздушних напада у Сирији доноси тек после брижљиве провере обавештајних информација. Ниједна оптужба на рачун Русије да бомбардује цивилне објекте до сада није потврђена.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут