Затворен 12. сазив "АРТ симпозијум Јахорина"

24-07-2014 02:34:57 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Међународна ликовна колонија "АРТ симпозијум Јахорина 2014", која је окупила 15 сликара, вајара, графичара и ликовних критичара из Шпаније, Бугарске, Норвешке, Црне Горе, Србије и БиХ, затворена је на Јахорини.

Колонију je синоћ затворила вајарка из Београда Жељка Момиров, која је изразила задовољство начином на који је организована ова јединствена ликовна манифестација, по трећи пут посвећена теми "Фигура у савременој умјетности - велики формат".

"Арт симпозијум` је другачије конципиран у односу на друге симпозијуме. Ово је у почетку била сликарска колонија, а онда је њен оснивач Лазо Савић одлучио да уведе и скулптуру, што се показало добрим", навела је Момирова.

Она сматра да би било добро на овим просторима, по узору на Костањевицу у Србији, направити парк скулптуре.

Оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић рекао је да је на овом 12. сазиву "Арт симпозијума" учестововало 12 умјетника који су оставили 15 дијела високе ликовне вриједности.

Он је напоменуо да сликар из Србије Павел Поп није могао доћи на колонију, али да је послао изузетно вриједну слику посвећену сликару Енгру.

Истичући да је веома задовољан овогодишњом манифестацијом, Савић је напоменуо да ће сва дјела овог сазива, као и претходних година, бити приказана у просторима Економског факултета на Палама, гдје се налази депо "Арт симпозијума".

Савић је поновио да не одустаје од идеје да вајарска дјела, која могу одољети атмосферским утицајима, постану експонати будуће галерије на отвореном на Јахорини, по узору на најпознатије свјетске туристичке центре.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра "Јахорина" и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево Предрага Ласице.

Од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Србској, БиХ и иностранству.

Циљ ове реномиране културне манифестације јесте афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма како на подручју Републике Српске, БиХ и земаља у региону, тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

На 12. сазив Међународне ликовне манифестације "Арт симпозијум Јахорина 2014" дошли су Мерете Лондал из Норвешке, Мирјана Лучић из Шпаније, Живко Мутафчијев и Светла Радулова-Маркова из Бугарске, Сретен Милатовић из Црне Горе, те Андреја Баћо Васиљевић, Ђорђе Арнаут и Жељка Момиров из Србије.

Одржавање овогодишње ликовне колоније помогли су Министарство трговине и туризма Републике Српске, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, Туристичка организација града Источно Сарајево, општина Пале, град Источно Сарајево и многи други спонзори.