Дрво које рађа 40 врста воћа!

24-07-2014 03:26:00 | | РТРС, фото: РТРС/ mojenovosti.com |

Сем ван Акен са универзитета Сиракуза узгојио је дрво које рађа 40 различитих врста воћа! Током љетњих мјесеци са његових грана висе многе сорте шљива, кајсија, бресака, нектарина, вишања и бадема.

Ван Акен, иначе награђивани умјетник, 2008. године је сазнао да ће због мањка средстава пољопривредна експериментална станица близу Њујорка бити затворена, а дрвеће у њеном воћњаку посјечено.

Као човек који је одрастао на пољопривредном имању Ван Акен је осјетио огромну тугу због тога, посебно зато што су многа дрвећа у воћњаку била стара по 150 и 200 година.

Осим тога, многе врсте у том воћњаку су биле изузетно ријетке аутохтоне и старе сорте које се више не гаје.

Како би их сачувао Ван Акен је купио воћњак, а онда годину дана провео у проучавању како да спроведе у дјело идеју која му је синула. Желио је да накалеми сваку врсту воћа на једно дрво.

Након пет година мукотрпног труда, Ван Акен је успио да створи дрво од 40 врста разног воћа. Каже да је изузетно поносан на своје достигнуће.

Акеново дрво изгледа као и свако друго већи дио године. Али када дође прољеће почиње права експлозија боја розе, љубичастих, црвених и бијелих пупољака.

А послије неколико мјесеци на гранама крећу да расту различите сорте бресака, бадема, вишања, кајсија, шљива и нектарина.