Рама позвао Србију да призна самопроглашено Косово

13-10-2016 12:36:07 | | / vostok.rs |


Албански премијер Еди Рама поново је позвао Србију да што пре призна Косово, али и нагласио да снажно подржава дијалог Београда и Приштине.

„Косово је питање о којем се потпуно не слажемо јер мој став је да Србија што пре призна Косово, то ће бити боље за све. Али, истовремено постоји процес који у потпуности подржавам, а то је дијалог, као врло важно средство на којем ће се заснивати моћ у будућности“, рекао је Рама у дебати о србско-албанским односима са премијером Србије Александром Вучићем.

Поводом спора Београда и Приштине око „Трепче“, Рама је рекао да се „Трепча“ налази на територији Косова и да припада грађанима Косова. „Да не желите можда да је пренесете? Људи морају да схвате да је ’Трепча‘ рудник на тлу Косова и да припада грађанима Косова, без обзира на то да ли су Албанци или Срби“, казао је Рама.

Рама је рекао да је за побољшање односа Србије и Косова потребно расветлити судбину несталих људи и уклонити листе за хапшење. „Ако неко пређе границу десет пута и онда га ухапсе, шта сад то значи“, рекао је Рама алудирајући на случај хапшења регионалног директора косовске полиције Нехата Тачија на административном прелазу Кончуљ. Он је казао да је „убеђен да је приоритет да људи буду што срећнији, и Срби на северу Косова и Албанци у јужној Србији“. Осим тога, Рама је изјавио да је време да све земље региона престану да буду таоци прошлости и да модернизују своја друштва. На отварању Београдског безбедносног форума Рама је рекао да је процес евроинтеграција пут модернизације друштва који је важнији од самог чланства у ЕУ јер помаже да се изграде институције, владавина права и функционисање демократије. „Људи у овом региону могу имати различита мишљења о Вашингтону, Бриселу, Москви, али морају да разумеју да нема другог механизма који ће нам омогућити да једном засвагда скренемо са пута историје која нам не иде наруку и да се најзад модернизујемо и живимо у савременом добу“, рекао је Рама, који је заједно са премијером Србије отворио 6. Београдски безбедносни форум.

Када је реч о реформи правосуђа у Албанији, Рама је рекао да је учињено нешто што је било незамисливо за ту земљу, да се спроведу уставне реформе и донесу бројни закони који су радикално прекинули однос са лошом прошлошћу. „И свима је јасна једна ствар, да то не би било могуће без механизма евроинтеграција“, подвукао је Рама. Премијер Александар Вучић током панела на Београдском безбедносном форуму причао је о односу са Албанцима, председничким изборима и реакцијама ЕУ на Хрватску.