Председнику Србије уручен препис 166. листа Мирослављевог јеванђеља

14-10-2016 08:01:45 | | / vostok.rs |

Свих 370 књига на србском језику које се налазе у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу биће дигитализовано и стављено на интернет


Другог дана радне посете Санкт Петербургу председник Србије Томислав Николић посетио је Руску националну библиотеку, где му је Александар Иванович Висли, директор библиотеке, уручио препис 166. листа Мирослављевог јеванђеља, саопштила је прес-служба председника Србије.

„Ми у Србији дуго разговарамо о недостајућој страници Мирослављевог јеванђеља и начину на који је она стигла у Санкт Петербург, а ви сте уложили огроман труд да макар на овај начин и у оквиру законских могућности комплетирамо Мирослављево јеванђеље”, рекао је Николић, додајући да му се чини „као да смо сада једном тешком болеснику пресадили један орган који ће му помоћи да живи”.

Председник Србије је захвалио уметницима који су урадили препис и онима који су пронашли одговарајући материјал, преноси Фонет.

„Увек су се људи питали како је толико црквених, старих србских књига могло да се нађе у Русији, посебно у Санкт Петербургу”, рекао је Николић и указао да је то било време када су Турци владали Србијом и када су цркве и манастири били у развалинама. Николић је оценио да је био мудар монах који је те књиге сакупио и однео у Санкт Петербург, јер их је тако спасао и за Србију и за светску баштину.

Хвала што чувате те књиге и на томе вам дугујемо велику захвалност, рекао је Николић.

А свих 370 књига на србском језику које се налазе у Националној библиотеци у Санкт Петербургу биће дигитализовано и стављено на интернет, јавио је Спутњик, а преноси Танјуг. То је предложио директор библиотеке председнику Србије Томиславу Николићу, који је тај предлог прихватио.

„Не могу да вам опишем страхопоштовање које осећам док први, могуће и последњи пут гледам српске књиге које ви чувате с љубављу. Кад би више Срба могло да осети ово узбуђење, схватили би зашто волим и поштујем вашу земљу Русију”, написао је Николић у књигу почасних гостију.

Политика