Конгрес Шкотске националне партије: Треба да се припремити за референдум о независности

15-10-2016 10:52:10 | | / vostok.rs |


Конгрес Шкотске националне партије у петак је усвојио резолуцију „О месту Шкотске у Европској унији“, саопштивши да уколико Шкотска не буде имала могућности да сачува чланство у ЕУ остајући у саставу Уједињеног Краљевства, онда треба да се припреми за референдум о независности.

„Конгрес сматра да морају бити искоришћене све могућности за очување Шкотске у саставу ЕУ. Ако не буде пронађено никакво одрживо решење за очување нашег чланства у ЕУ, уз остајање Шкотске у саставу Уједињеног Краљевства, Шкотска треба да се припреми за други референдум о независности и да дође до чланства у ЕУ као посебна земља“, наведено је у документу. Делегати на конгресу саопштили су, такође, да је „демократски неприхватљиво“ изузимање Шкотске из ЕУ против њене воље.

„Конференција је исказала разочарење због тога што је Велика Британија у целини гласала за излазак из ЕУ, али је нагласила да треба поштовати демократску вољу Шкотске“, наведено је у тексту резолуције.

У документу је наглашено да Шкотска признаје важан допринос европских грађана њеној економији, култури и друштву и да она остаје добронамерна према њима. Делегати су, такође, истакли да су им драгоцени приступ јединственом европском тржишту и слобода кретања. На јунском референдуму Велика Британија је гласала за излазак из Европске уније, док се Шкотска изјаснила за очување чланства у ЕУ. Лидерка Шкотске националне партије и премијерка шкотске Никола Стерџoн обећала је да ће регион у сваком случају наћи начин да остане у ЕУ.