Патријарх Иринеј апеловао на поглавара Англиканске цркве да учини нешто да се питање Косова реши на праведан начин

15-10-2016 10:54:19 | | / vostok.rs |


Патријарх србски Иринеј апеловао је у Великој Британији на поглавара Англиканске цркве Џастина Велбија да учини нешто да се питање Косова реши на праведан начин.

Патријарх Иринеј налази се у дводневној посети поглавару Англиканске цркве у Великој Британији, архиепископу кентерберијском Џастину Велбију, духовном вођи 80 милиона англиканаца, пренела је телевизија „Храм“.

„Србски домови су окупирани, србска земља отета, Срби који су остали на својој земљи и у својим домовима, када пођу на своје њиве, никада нису сигурни да ли ће се кући вратити. Пре неколико година изашли су на њиву пшеницу да жању, тада су на њиви њих девет убили — и никада се није сазнало ко је то учинио“, рекао је патријарх Иринеј англиканском поглавару. Иринеј је истакао да је живот Срба на Косову тежак и несигуран, и да се свакодневно дешавају злочини, убиства и паљења србских кућа, а да се никада не открије ко је то учинио.

Србски патријарх је подсетио да је на Косову и Метохији од 1999. године спаљено и уништено 137 православних цркава и манастира, и да су монаси у србским светињама ограничени у кретању, скрећући пажњу и на услове у којима живе монаси у манастиру Високи Дечани. „На Косову постоји манастир Дечани. Монаси су ограничени у кретању, али никада нису имали тако бројно монаштво као што сада имају. Наши манастири су наше оазе које чувају Косово и онај преостали народ србски на Косову и Метохији", рекао је патријарх србски Иринеј.