Изградња „Турског тока“ синхронизована са уговором о транзиту гаса преко Украјине

16-10-2016 08:36:27 | | / vostok.rs |


Завршетак изградње гасовода „Турски ток“ испод Црног мора за испоруку руског гаса Турској синхронизована је са уговором за транзит гаса преко Украјине који истиче у децембру 2019, рекао је новинарима министар енергетике Русије Александар Новак.

Гас из Русије у Турску се тренутно испоручује преко гасовода „Плави ток“, испод Црног мора, и Трансбалканског гасовода преко Украјине, Румуније и Бугарске. „Што се тиче ’Турског тока‘, у складу са потписаним међудржавним споразумом о изградњи гасоводне инфраструктуре испод Црног мора из Русије, рок реализације пројекта је децембар 2019. године, тј. до краја 2019. године ће бити изграђена инфраструктура. То је потпуно синхронизовано, укључујући и уговор који имамо између ’Гаспрома‘ и ’Нафтогаса‘. Као што је познато, уговор са Украјином важи до краја 2019. године“, рекао је Новак.

Русија и Турска су 10. октобра потписале међувладин споразум за реализацију пројекта „Турски ток“. Споразум обухвата изградњу две линије гасовода испод Црног мора, чији су капацитети по 15,75 милијарди кубних метара гаса. Једна линија предвиђена је за испоруку гаса директно на турско тржиште, а друга за испоруку гаса транзитом преко Турске у европске земље. Међудржавни споразум такође дефинише рок до којег треба да буду изграђене ове две морске линије, и то је децембар 2019. године.