Учесници сиријских преговора за целовиту Сирију

16-10-2016 10:08:49 | | / vostok.rs |


Сви учесници сиријских преговора у Лозани потврдили су спремност да Сирија буде сачувана као целовита држава, док је Русија указала да је неопходно спровести раздвајање опозиције од терористичких организација, саопштило је руски Министарство иностраних послова.

Како се наводи, учесници су сагласни да о будућности Сирије треба да одлучују искључиво Сиријци, и то путем политичког дијалога.

Истовремено, руски шеф дипломатије је приликом сусрета инсистирао да је за увођење прекида ватре неопходно довршити процес раздвајања „умерене опозиције“ од терориста Нусра фронта, али и других терористичких организација. Он је истакао да је за успешно спровођење тог процеса неопходно да се укључе све стране. Лавров је додао да ће све операције против терориста ДАЕШ-а и Нусра фронта за то време бити настављене, закључује се у саопштењу.

У суботу је у Лозани одржан министарски сусрет о Сирији у којем су учествовали представници Русије, САД, Ирана, Катара, Саудијске Арабије, Турске, Египта, Ирака, Јордана, као и специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут