Путин: Све је почело од Југославије

17-10-2016 09:10:59 | | / vostok.rs |


На прес конференцији за медије у Гои на југозападу Индије где се одржава самит БРИКС-а, од руског председника је затражено да прокоментарише актуелна питања као што су председнички избори у САД, ситуација у Украјини и Сирији, као и одбијање да посети Француску.

Односи између Москве и Вашингтона нису погоршани због сиријског сукоба, рекао је Путин.

"Само се сетите шта се дешавало око Југославије, све је почело одатле", напоменуо је Путин.


Руски лидер је рекао да се не ради о било којој трећој страни посебно, али су односи погоршани, јер "једна земља" жели да наметне своју политику и одлуке остатку света.

"Ми нисмо против ове земље, али се противимо да се одлуке доносе на једностраној основи и у њих нису укључене историјске, културне и верске посебности једне или друге земље, чак и ако постоји сукоб унутар нације", рекао је Путин.

"Санкције имају за циљ да спрече руску снагу"

САД не прихватају компромисе, који су неопходни за решавање проблема у светској политици. Уместо тога, оне бирају контрапродуктивну политику санкција, рекао је Путин.

"Очигледно, не желе компромисе, желе само да доминирају, а такав став је формиран у последњих 15-20 година, Они и даље не желе да одустану од тога", рекао је Путин, додајући да рестриктивне мере никада нису постизале циљ према онима којима се намећу.

"Што се тиче санкција против Русије, шта год да је речено са чим су повезане, било да су догађаји у Украјини или Сирији, уверавам вас, циљеви оних који санкције формулишу и такву политику воде, не решавају никакав конкретан проблем", рекао је Путин.

Рекавши да санкције нису усмерене на решавање ниједног проблема, Путин је нагласио да је циљ санкција сузбијање јачине Русије као снажног учесника у међународним односима. Путин је додао да такве намере неће никада бити реализоване против Русије.