БРИКС против насилних притисака и кршења суверенитета

17-10-2016 09:21:54 | | / vostok.rs |


Земље-чланица БРИКС-а залажу се за одлучне кораке када је реч о борби против тероризма, али се противе томе да се међународни конфликти решавају применом насилног притиска у било каквој форми, изјавио је руски председник Владимир Путин на самиту тог савеза који се одржава данас у Индији.

„Убеђени смо да се међународно конфликти морају решавати искључиво политичко-дипломатским средствима, а не насилним притисцима у било каквој форми, кршењем суверенитета других земаља“, истакао је он. Такође, додао је, неопходно је заједнички радити на томе како би се решили и други горући проблеми у свету. Он се осврнуо и на економски аспект савеза рекавши да земље-чланица БРИКС-а узимају у обзир мишљења бизниса када је реч о плановима сарадње и позивају све пословне кругове на што већу сарадњу са новооснованом развојном банком.

Путин је рекао и да је неопходно створити услове како би се спровела иницијатива о стварању агенције за енергетику БРИКС-а. БРИКС позива на усвајање конвенције о тероризму Лидери земаља БРИКС-а су у заједничкој декларацији позвали међународну заједницу да у оквиру УН убрзају процедуру усвајања свеобухватне конвенције о тероризму. „Позивамо све земље да сарађују како би се убрзао процес усвајања свеобухватне конвенције о међународном тероризму у оквиру Генералне скупштине УН“, наводи се у документу. У декларацији се такође наводи да ДАЕШ, као и све друге терористичке групације које су им се продрижиле представљају глобалну опасност за мир и стабилност у свету.