Путин упозорио на ризике од затворених споразума

17-10-2016 09:41:13 | | / vostok.rs |


Постоје ризици да преференцијални и затворени споразуми могу да доведу до фрагментације и дестабилизације глобалног трговинског система, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку лидера БРИКС-а са шефовима делегација држава-чланица регионалног форума земаља Бенгалског залива (БИМСТЕК).

Путин је истакао да у условима међусобног спајања пројеката регионалне интеграције, у коју су укључене земље БРИКС-а и земље Бенгалског залива, зона слободне трговине, која се активно обликује у свету, даје учесницама јасну корист.

„Повећава се проток робе и капитала, убрзава се темпо економског развоја, отварају се нова радна места“, наводи сајт Кремља изјаву руског председника.

„Истовремено постоје реални ризици да преференцијални и затворени споразуми могу да доведу до фрагментације и дестабилизације глобалног трговинског система. Због тога смо уверени да регионалне интеграције треба да буду засноване на опште прихваћеним стандардима, јасним и транспарентним правилима и да хармонично допуњују, а не да замењују мултилатерални трговински систем“, истакао је Путин. Путин је додао да Русија доследно развија трговинске и инвестиционе везе са земљама Бенгалског залива на билатералној основи.

„Охрабрује да су приступи БРИКС-а и организације земаља Бенгалског залива у сагласности по многим међународним питањима. Наше државе посвећене су принципима међународног права и кључној улози УН у светским пословима, осуђују праксу двоструких стандарда, војни сценарио, залажу се за обезбеђивање једнаке и недељиве безбедности за све“, закључио је Путин.