САД и Велика Британија разматрају санкције Русији због Сирије

17-10-2016 10:11:40 | | / vostok.rs |


САД и Велика Британија разматрају наметање економских санкција Сирији и Русији због погоршања ситуације око Алепа, изјавили су британски и амерички министри спољних послова Борис Џонсон и Џон Кери.

„Не треба да смањујемо притисак на Асадов режим, Русију и Иран. Морамо да јачамо тај притисак“, изјавио је Џонсон на заједничкој конференцији за новинаре у Лондону након мултилатералног састанка о Сирији. Он је додао да ће могуће санкције бити економске природе. „Асад и Руси неће моћи да победе у рату у Сирији“, додао је Џонсон. Последњих неколико месеци ситуација у сиријском Алепу веома се погоршала, у граду и околини боде се тешке борбе. САД оптужују сиријске власти и Русију да бомбардују цивиле и наоружану опозицију. Дамаск и Москва инсистирају да изводе нападе само на терористе и оптужују Вашингтон да није способан да утиче на јединице „умерене опозиције“ да се одвоје од терориста.

Амерички државни секретар изјавио је да би одлука о санкцијама против Русије и Сирије могла бити донета за неколико дана. „Разматрамо увођење додатних санкција, а председник Обама разматра различите опције. Наставићемо да разговарамо о томе и одлучићемо шта да радимо у наредних неколико дана“, рекао је Кери на заједничкој конференцији за новинаре са британским министром спољних послова Бориса Џонсона у Лондону.

Раније је објављено да власти САД и Велике Британије разматрају могућност увођења економских санкција Русији и Сирији због ситуације у Алепу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут