УН и ЕУ поздрављају хуманитарну паузу у Алепу

18-10-2016 08:13:35 | | / vostok.rs |


Уједињене нације поздрављају најаву Русије о осмочасовној хуманитарној паузи у сиријском Алепу, изјавио је званични представник генералног секретара УН Стефан Дужарик.

Генералштаб Русије је саопштио да ће у области Алепа 20. октобра од 8 до 16 часова бити уведена „хуманитарна пауза“ током које ће ваздухопловне снаге Русије и сиријске владине снаге прекинути нападе.

„УН и становници Алепа поздрављају сваку паузу“, рекао је Дужарик новинарима. Он је истакао да је Уједињеним нацијама потребна дужа пауза за пролаз камиона са хуманитарном помоћи. Шефица европске дипломатије Федерика Могерини такође је изјавила да је хуманитарна пауза у Алепу позитиван корак. „Што се тиче изјаве Русије о осам часова, то може бити почетак. Сада се разматра да ли је осам часова за достављање хуманитарне помоћи у источни Алеп довољно.

То разматрају хуманитарне организације. То је, наравно, позитиван корак. Али, према последњим проценама агенција УН, потребно је 12 часова“, рекла је Могеринијева након састанка министара спољних послова држава-чланица ЕУ. „Хуманитарна пауза“ почеће у сиријском Алепу од 20. октобра како би се омогућио излаз из града како побуњеницима тако и цивилима, најавио је данас начелник Главне оперативне управе Генералштаба војске Русије генерал-пуковник Сергеј Рудској.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут