Аргентина: Нови корак ка банкроту

25-07-2014 02:24:06 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Аргентина није успјела да постигне договор са хеџ фондовима који траже да им се у пуном износу исплате дугови по основу аргентинских државних обвезница. Тиме је, та латиноамеричка држава начинила још један корак ка банкроту.

Будући да рок за враћање дуга повјериоцима истиче за мање од недјељу дана, аргентински званичници су пристали на састанак са посредницима које је именовао амерички суд како би покушали да постигну договор, али су одбили директан састанак са представницима хеџ фондова, наводи француска агенција.

„Након што смо обавили одвојене разговоре са обе стране, предложио сам и захтјевао да те двије стране разговарају ‘очи у очи’. Представници повјерилаца су жељели директне разговоре, али су аргентински представници одбили да учествују у њима“, изјавио је посредник, њујоршки адвокат Ден Полак, и додао да ће разговори бити настављени данас.

Један од највећих фондова који се залаже за пуну исплату дугова, NML capital, поручио је да је Аргентина тиме очигледно „ставила до знања да ће изабрати банкрот“.

Због приближавања 30. јула, када Аргентини истиче рок за плаћање неизмирених обавеза, та земља је све ближа банкроту сличном оном из 2001. године, који је гурнуо државу у економску кризу од које се и дан данас опоравља.

Подсјетимо, Детроит, град који је некада био симбол индустријског прогреса затражио је прошле године од федералних власти банкротску заштиту од кредитора и дозволу да распрода своју активу како би исплатио дугове који су износили најмање 15 милијарди долара.