Дума суспендовала споразум са САД о уништењу плутонијума

20-10-2016 10:03:06 | | / vostok.rs |


Државна дума је донела Закон о суспензији Споразума Русије са САД о уништавању плутонијума, који је потписан 2000. године.

За суспензију Споразума са САД је гласало 445 посланика, а један посланик је био уздржан. Руски председник Владимир Путин је поднео документ на разматрање Доњем дому Парламента 3. октобра.

У руском нацрту закона о напуштању Споразума о уништењу плутонијума, који је објављен на званичном сајту Државне думе, стоји да Русија поново може да се придржава Споразума уколико Сједињене Америчке Државе реше све несугласице које су промениле ситуацију од дана када је Споразум потписан.

Међу поводима за суспензију Споразума се убрајају повећање војне инфраструктуре и броја војске САД у НАТО-у, непријатељска политика коју Вашингтон води према Москви, „закон Магнитског“ и све уведене антируске санкције. Москва такође тражи да САД надокнаде Русији материјалну штету коју су изазвале и санкције и контрасанкције, као и то да Вашингтон представи јасан план уништења вишка плутонијума сходно раније потписаном Споразуму. Споразум је потписан у Москви 29. августа 2000. године, а у Вашингтону 1. септембра 2000. године.

Одговарајући протоколи потписани су у Вашингтону 15. септембра 2006. и 13. априла 2010. године. Споразум, заједно са свим изменама, ступио је на снагу 13. јула 2011. године, након ратификације од стране Руске Федерације.