Састанак лидера „Нормандијске четворке“ трајао пет сати

20-10-2016 09:50:07 | | / vostok.rs |


Састанак лидера „Нормандијске четворке“ завршен је у Берлину, преговори лидера Украјине, Русије, Немачке и Француске за решавање ситуације у Донбасу трајали су скоро пет сати.

Очекује се да ће руски председник Владимир Путин, његов француски колега, Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел почети да разговарају о сиријској кризи. Како је нагласио на конференцији за новинаре у среду портпарол владе Немачке Штефен Зајберт, упркос чињеници да је немачка влада увек посматрала тему украјинског и сиријског решења појединачно, „на оба питања Русија остаје неопходан партнер за преговоре“.

Након преговора очекује се конференција за штампу лидера Француске и Немачке и брифинг председника Русије.

Након састанка украјински председник Петро Порошенко изјавио је да не постоји алтернатива „нормандијском формату“, о чему је речено на састанку.

„Мапа пута“ о спровођењу Минског споразума треба да буде развијена до краја новембра, рекао је украјински председник. Он је додао да се мапа пута за реализацију Споразума односи, између осталог, на питање границе. Осим тога, Порошенко је изјавио о сагласности руске стране да се укључи у оружану мисију ОЕБС-а у Донбасу.

Лидери земаља „Нормандијске четворке“ договорили су се да ће се у наредних месец дана састати министри спољних послова који ће припремини нови сусрет „четворке“, рекао је Порошенко. Такође је договорено да се настави рад на нивоу експертских група за припрему концепта закона о изборима у Донбасу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут