Путин: Сви лидери „нормандијске четворке“ потврдили своју приврженост Минском споразуму

20-10-2016 11:52:33 | | / vostok.rs |


Сви лидери „нормандијске четворке“ потврдили своју приврженост Минском споразуму, изјавио је председник Русије Владимир Путин након састанка у Берлину.

„Нормандијска четворка“ је потврдила да је спремна да прошири мисију ОЕБС-а у Украјини, додао је руски лидер. Самит „Нормандијске четворке“ није омогућио да се много тога постигне у питањима хуманитарног карактера у Украјини. Овде постоји минималан помак, рекао је руски председник након састанка „четворке“ у Берлину. „Разјаснили смо, нажалост, само нека од питања хуманитарне природе. Нажалост, нисмо могли много да постигнемо, али смо изразили спремност за решавање хуманитарних питања“, рекао је Путин на брифингу након састанка.

„Нормандијска четворка“ је договорила шта треба да се уради у блиској будућности, укључујући и раздвајање сукобљених страна у југоисточној Украјини, изјавио је руски Путин.

„Као прво, то се односи на испуњење Минског споразума. Сви учесници састанка потврдили су да у основи решења на југоистоку Украјине треба буде Мински споразум, сви су потврдили своју посвећеност овом споразуму, истакао је Путин. „Много пажње смо обратили на безбедносна питања. Договорили смо се шта мора да се уради у блиској будућности у погледу даљег решења питања која се односе на раздвајање сукобљених страна“, рекао је руски председник. „Четворка“ је потврдила спремност да прошири мисију ОЕБС-а у области повлачења и пунктовима складиштења тешке технике у Донбас, додао је руски председник.

„Договорили смо се да ћемо наставити избор оних пунктова и места на територији на којој ће бити могуће да се настави раздвајање сукобљених страна. На два места већ је дошло до повлачења. Потврдили смо да смо спремни да проширимо мисију ОЕБС-а у области повлачења и складиштења тешке технике“, рекао је Путин након разговора у Берлину.

О Сирији


Путин је изјавио да је Русија спремна да продужи режим прекида ватре у сиријском Алепу онолико дуго колико је потребно и додао да је подсетио канцеларку Немачке Ангелу Меркел и француског председника Франсоа Оланда о предлогу да се убрза рад на изради новог устава Сирије. „Обавестио сам наше европске партнере о нашој визији онога што се тамо дешава и шта је потребно да се уради у блиској будућности у борби против тероризма, за искорењивање тероризма на сиријском тлу, да то жариште у будуће не оживи и, наравно, шта је потребно да се уради да би наши напори довели до коначног решења“, рекао је Путин.

Он је истакао да се, пре свега, говорило о политичкој компоненти овог процеса. „Још једном сам подсетио своје колеге да на овај начин Русија предлаже да се интензивира рад на изради и доношењу устава, на основу којег би било могуће одржати прелиминарне изборе и постићи усаглашавање ставова свих страна у сукобу. Наравно, уз учешће свих земаља у региону који су укључени у овај процес“, рекао је Путин новинарима.

Руски председник је истакао да је обавестио своје колеге о спремности да се продужи режим прекида ватре у Сирији. „Такође смо обавестили о нашој намери, намери руске стране, да се колико је то могуће на основу стварне ситуације на територији продужи пауза у ваздушним нападима. Заиста смо спремни да то радимо док се не сусретнемо са активирањем формирања банди, које се налазе у Алепу“, рекао је руски лидер.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут