Меркелова: Потребно је да се реализује закон о специјалном статусу Донбаса

20-10-2016 11:56:34 | | / vostok.rs |


Након самита у „нормандијском формату“ немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је било важно да се поново отвори овај канал за преговоре. Она је додала да рад на тему безбедности и политичког напретка у Украјини треба наставити у оквиру „мапе пута“ коју „Нормандијска четворка“ треба да припреми у наредних месец дана. У оквиру „мапе пута“ о Донбасу потребно је да се реализује закон о специјалном статусу региона, изјавила је немачка канцеларка.

„Данашњи дан, као што сам и предвидела јуче, није донео чудо, али смо разговарали о процесу рада који има много нијанси и на тој основи сада мора да се ради на темама безбедности, темама политичке реализације и на тему стварања мапе пута, што је и представљало данашњи напредак“, истакла је Меркелова. Говорећи на заједничкој конференцији лидера Немачке и Француске, Меркелова је истакла да би састанци у „нормандијском формату“ требало да се редовно и континуирано одржавају.

Министрима спољних послова „Нормандијске четворке“ наложено је да одмах почну са припремама за изборе у Донбасу, изјавио је француски председник Франсоа Оланд на конференцији за медије након састанка у „четворке“ у Берлину. „Између осталог, говорили смо о изборима у Донбасу. И то ће бити основни задатак наших министара у наредним данима“, рекао је Оланд. Он је додао да ће мапу пута за реализацију Минског споразума усаглашавати министри. „Било је важно да се крене напред на неколико тачака, а посебно по питању безбедности, хуманитарне и политичке“, истакао је Оланд.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут