Русија не планира отварање војне базе на Куби

20-10-2016 01:53:25 | | / vostok.rs |


Москва не води преговоре са Хаваном о обнови војне базе на територији Кубе, изјавили су у Министарству спољних послова Русије.

Министарство спољних послова је објаснило да Русија нема војне базе у Латинској Америци и на Куби, али да су за руску флоту неопходни пунктови за упловљавање и снабдевање намирницама и горивом. Према речима представника дипломатског ресора, на Куби нема база, али тамо постоји лука.

„У луку упловљава брод, тамо га опслужују, након чега он испловљава и наставља даље по задатку. Тамо нема ништа што подразумева распоређивање наших снага, наших специјалиста који би се тиме бавили. То све раде Кубанци“, рекао је представник Министарства иностраних послова Русије.

„Наравно, рад наше прекоокеанске флоте у неким тачкама тражи пунктове за упловљавање, одмор посаде, попуњавање залиха, узимање воде, хране и горива, и такву сарадњу имамо са Кубом. Таква пракса постоји и у томе нема ништа ново“, додао је он. Како је раније саопштено, заменик министра одбране Русије Николај Панков изјавио је у Државној думи да се разматра питање обнове руских војних база на Куби и у Вијетнаму. Међутим, министар одбране Вијетнама је нагласио да Ханој неће дозволити појаву стране војне базе на својој територији.